sobota 25. října 2008

Vitamin E

První varovné známky nedostatku vitaminu E:
  • poruchy zraku
  • ochablá, suchá kůže
  • únava, pokles výkonnosti
  • záněty v zažívacím traktu
  • neplodnost
  • onemocnění srdce
  • stařecké skvrny
  • nervová dráždivost
  • oslabení koncentrační schopnosti
  • špatné hojení ran
Dávkování vitaminu E
Pro děti do 14 let je doporučen denní příjem od 6 do 12 mikrogramů podle věku, pro dospělé 12 miligramů a pro těhotné a ženy k vklimakteriu až 16 miligramů.
Nové poznatky však upozorňují na to, že toto množství pro ochranu před volnými radikály nepostačuje. Hodnoty byly získány převážně z výsledného efektu příjmu vitaminu v krvi.
Nepřehlednou zůstává skutečná koncetrace významných tokoferolů v buňce. Je osobu od osoby rozdílná, podle toho, do jaké míry jsme vystaveni škodlivým a jedovatým látkám (i z vlastního metabolismu).
Kdo přijímá v poměru příliš mnoho tuků na úkor stravy bohaté zbytky cukrů (v zelenině, bramborách, obilí), potřebuje rovněž mnohem více vitaminu E. Kdo sám pro své zdraví vaří s rostlinnými oleji, popřípadě připravuje saláty, potřebuje příslušný přídavek vitaminu E, aby ochránil vysoce komplikované substance tuku před zničením volnými radikály.
Denní příjem 15 miligramů vitaminu E je proto nutně doporučován mnoha moderními biochemiky.
Obzvláště bohaté na vitamin E jsou:
  • Slunečnicový olej
  • Sójový olej
  • Mandle
  • Margarín
  • Vlašské ořechy
  • Lískové ořechy
  • Máslo
  • Celozrnné obilí
  • Vejce
  • Mléko

Žádné komentáře:

Okomentovat