První varovné známky nedostatku vitaminu E:
- poruchy zraku
- ochablá, suchá kůže
- únava, pokles výkonnosti
- záněty v zažívacím traktu
- neplodnost
- onemocnění srdce
- stařecké skvrny
- nervová dráždivost
- oslabení koncentrační schopnosti
- špatné hojení ran
Dávkování vitaminu E
Pro děti do 14 let je doporučen denní příjem od 6 do 12 mikrogramů podle věku, pro dospělé 12 miligramů a pro těhotné a ženy k vklimakteriu až 16 miligramů.
Nové poznatky však upozorňují na to, že toto množství pro ochranu před volnými radikály nepostačuje. Hodnoty byly získány převážně z výsledného efektu příjmu vitaminu v krvi.
Nepřehlednou zůstává skutečná koncetrace významných tokoferolů v buňce. Je osobu od osoby rozdílná, podle toho, do jaké míry jsme vystaveni škodlivým a jedovatým látkám (i z vlastního metabolismu).
Kdo přijímá v poměru příliš mnoho tuků na úkor stravy bohaté zbytky cukrů (v zelenině, bramborách, obilí), potřebuje rovněž mnohem více vitaminu E. Kdo sám pro své zdraví vaří s rostlinnými oleji, popřípadě připravuje saláty, potřebuje příslušný přídavek vitaminu E, aby ochránil vysoce komplikované substance tuku před zničením volnými radikály.
Denní příjem 15 miligramů vitaminu E je proto nutně doporučován mnoha moderními biochemiky.
Obzvláště bohaté na vitamin E jsou:
- Slunečnicový olej
- Sójový olej
- Mandle
- Margarín
- Vlašské ořechy
- Lískové ořechy
- Máslo
- Celozrnné obilí
- Vejce
- Mléko
Žádné komentáře:
Okomentovat