První varovné příznaky při nedostatku niacinu:
- Únava
- Svalová slabost
- Nechutenství
- Změny na kůži
- Kožní onemocnění
- Zápach z úst
- Popraskání rtů
- Bolesti hlavy
- Poruchy spánku
- Roztržitost
- Depresivní nálady
- Chabé nervy
- Citlivé dásně
- Zvracení
Spotřeba niacinu:
Děti a mladiství potřebují denně 5 až 12 miligramů niacinu, dospělí na 1 000 spálených kalorií kolem 6,6 miligramů na den – ženy mezi 13 a 15 miligramy, muži mezi 15 a 20 miligramy. Kdo tělesně tvrdě pracuje, měl by si ještě přidat několik miligramů denně. To samé platí pro ženy v těhotenství nebo v přechodu.
Obzvláště bohaté na niacin jsou:
- Pivovarské kvasnice
- Burské ořechy
- Játra
- Tuňák
- Drůbež
- Sušené broskve
- Srdce
- Losos
- Celozrnné obilí
- Kotleta z jehněte
- Mandle
- Houby
- Zelený hrášek
- Vepřová kotleta
- Sójové boby
Niacin je důležitý pro:
- Buněčné dýchání a energii
- Krevní oběh
- Metabolismus cukrů, tuků a bílkovin
- Látkovou výměnu v mozku
- Stav nálady
- Spánek
- Činnost srdce
- Kontrolu cholesterolu
- Svalstvo
- Vazivovou tkáň
- Produkci žaludečních kyselin
- Činnost žaludku a střev
Žádné komentáře:
Okomentovat