pondělí 20. října 2008

B 3 (niacin)

První varovné příznaky při nedostatku niacinu:


  • Únava
  • Svalová slabost
  • Nechutenství
  • Změny na kůži
  • Kožní onemocnění
  • Zápach z úst
  • Popraskání rtů
  • Bolesti hlavy
  • Poruchy spánku
  • Roztržitost
  • Depresivní nálady
  • Chabé nervy
  • Citlivé dásně
  • Zvracení


Spotřeba niacinu:
Děti a mladiství potřebují denně 5 až 12 miligramů niacinu, dospělí na 1 000 spálených kalorií kolem 6,6 miligramů na den – ženy mezi 13 a 15 miligramy, muži mezi 15 a 20 miligramy. Kdo tělesně tvrdě pracuje, měl by si ještě přidat několik miligramů denně. To samé platí pro ženy v těhotenství nebo v přechodu.
Obzvláště bohaté na niacin jsou:


  • Pivovarské kvasnice
  • Burské ořechy
  • Játra
  • Tuňák
  • Drůbež
  • Sušené broskve
  • Srdce
  • Losos
  • Celozrnné obilí
  • Kotleta z jehněte
  • Mandle
  • Houby
  • Zelený hrášek
  • Vepřová kotleta
  • Sójové boby


Niacin je důležitý pro:
  • Buněčné dýchání a energii
  • Krevní oběh
  • Metabolismus cukrů, tuků a bílkovin
  • Látkovou výměnu v mozku
  • Stav nálady
  • Spánek
  • Činnost srdce
  • Kontrolu cholesterolu
  • Svalstvo
  • Vazivovou tkáň
  • Produkci žaludečních kyselin
  • Činnost žaludku a střev

Žádné komentáře:

Okomentovat