První varovné známky nedostatku biotinu:
- Únavnost
- Nervozita, podrážděnost
- Kožní problémy, suchá nebo mastná kůže
- Vypadávání vlasů, tvorba lupů
- Šedivé sliznice v ústech a hrtanu
- Depresivní nálady
- Malátnost, ochablost
- Bolesti svalů
Spotřeba biotinu:
Na 1 000 spotřebovaných kalorií potřebujeme asi 100 mikrogramů biotinu. Ženy spotřebují denně kolem 250 mikrogramů vitaminu, muži kolem 300 mikrogramů. Při fyziologické činnosti střev vystačí vždy asi jedna pětina tohoto množství k pokrytí potřeb.
U tohoto vitaminu nemá resorpce, přímý vstup vitaminu do krevní nebo lymfatické cesty, žádnou roli. Neporušená střevní flóra je rozhodující pro dostatečnou tvorbu molekul biotinu během jedné hodiny z mikrobakterií. Proto, aby biliony střevních bakterií žily šťastně a mohly plnit své úkoly v procesu trávení, musíme se stravovat zdravě, to znamená dávat přednost potravinám s vysokou koncentarcí živin.
K nim počítáme celozrnné obilí, přírodní rýži, brambory, zeleninu, salát, ovoce, mléko, sýr, vejce a stejně tak libové maso, ryby a drůbež. Ideální přílohou jsou pivovarské kvasnice, melasa, otruby nebo rybí tuk, které samy o sobě představují čistou rezervu biolátek.
Bohaté na biotin jsou:
- Játra
- Sojová mouka
- Vaječný žloutek
- Vlašský ořech
- Lískový ořech
- Sardinky
- Mandle
- Houby
- Neloupaná rýže
- Celozrnné obilí
- Špenát
- Krabi
- Šunka
- Karotka
- Rajčata
- nízkotučný sýr
Biotin je důležitý pro:
- metabolismus tuků
- metabolismus cukrů
- kůži
- vlasy
- nehty
- svalové buňky
- hladinu krevního cukru
- energii buněk mozku a nervů
Žádné komentáře:
Okomentovat