pondělí 20. října 2008

Biotin

První varovné známky nedostatku biotinu:
  • Únavnost
  • Nervozita, podrážděnost
  • Kožní problémy, suchá nebo mastná kůže
  • Vypadávání vlasů, tvorba lupů
  • Šedivé sliznice v ústech a hrtanu
  • Depresivní nálady
  • Malátnost, ochablost
  • Bolesti svalů
Spotřeba biotinu:
Na 1 000 spotřebovaných kalorií potřebujeme asi 100 mikrogramů biotinu. Ženy spotřebují denně kolem 250 mikrogramů vitaminu, muži kolem 300 mikrogramů. Při fyziologické činnosti střev vystačí vždy asi jedna pětina tohoto množství k pokrytí potřeb.
U tohoto vitaminu nemá resorpce, přímý vstup vitaminu do krevní nebo lymfatické cesty, žádnou roli. Neporušená střevní flóra je rozhodující pro dostatečnou tvorbu molekul biotinu během jedné hodiny z mikrobakterií. Proto, aby biliony střevních bakterií žily šťastně a mohly plnit své úkoly v procesu trávení, musíme se stravovat zdravě, to znamená dávat přednost potravinám s vysokou koncentarcí živin.
K nim počítáme celozrnné obilí, přírodní rýži, brambory, zeleninu, salát, ovoce, mléko, sýr, vejce a stejně tak libové maso, ryby a drůbež. Ideální přílohou jsou pivovarské kvasnice, melasa, otruby nebo rybí tuk, které samy o sobě představují čistou rezervu biolátek.
Bohaté na biotin jsou:


  • Játra
  • Sojová mouka
  • Vaječný žloutek
  • Vlašský ořech
  • Lískový ořech
  • Sardinky
  • Mandle
  • Houby
  • Neloupaná rýže
  • Celozrnné obilí
  • Špenát
  • Krabi
  • Šunka
  • Karotka
  • Rajčata
  • nízkotučný sýr


Biotin je důležitý pro:
  • metabolismus tuků
  • metabolismus cukrů
  • kůži
  • vlasy
  • nehty
  • svalové buňky
  • hladinu krevního cukru
  • energii buněk mozku a nervů

Žádné komentáře:

Okomentovat