sobota 25. října 2008

Vitamin C

První varovné známky nedostatku vitaminu C:
  • krvácení z dásní
  • častá prochlazení
  • sklon k zánětům sliznic
  • křečové žíly
  • hemoroidy
  • nadváha
  • únavnost
  • chabé nervy, ztráta koncentrační schopnosti
  • depresivní nálady
  • poruchy spánku
  • vrásky, záhyby, vrásky u očí
  • vypadávání vlasů
  • poruchy zraku
  • nedostatek půvabu a duševní osvícenosti (charismatu)
Jak kryjeme potřebu vitaminu C pro náš mozek:
Kyselina askorbová je velmi kontaktně a reakčně přátelská, proto je stejně zranitelná jako člověk, který každému věří a opakovaně je zklamáván. Vitamin C se stejně necítí nejlépe v člověku, neboť mu svou zhoubnou výživou a životním stylem zle zatápí. Nejraději pracuje v rostlinách a ve zvířatech, protože jejich metabolismus je lépe chráněn a protože rostliny a zvířata vědí mnohem lépe, jak vzácného přítele mají v této molekule.
Vitamin C je ve vodě rozpustný, přebytky jsou proto vyplavovány. Právě zde se ukazuje loajalita této vzácné živiny. Vždyť ještě při procházení nekonečně jemným filtrem ledvin a sliznicí močového měchýře bojuje kyselina askorbová proti původcům chorob, virům a bakteriím. Kdo užívá superdávky vitaminu C, například extrémně mnoho ovoce, může si dokonce vyléčit nemoci ledvin a močového měchýře. Ve zdravém prostředí kyselé žaludeční šťávy přežívá vitamin dobře. Je však velmi citlivý na kyslík, je ničen světlem, teplem a na vzduchu, tak jsou stimulovány všechny oxidativní látky, volné radikály. Při této oxidaci je uvolňována měď, která je pro náš metabolismus dostupná jen v „limitovaném nákladu“. Příliš mnoho mědi se pevně usazuje do buněk mozku a nervů a znervózňuje, ve velkých množstvích dokonce vede k duševnímu onemocnění. Když rozkrojíme jablko, zbarví se brzy řezná plocha mědí. Tato měď se uvolní při zničení vitaminu C. Je to jeden z důvodů, proč by ovoce a zelenina měly být užívány pokud možno čerstvé a nerozdělené.
Příroda vyvinula vitaminy před miliardami let, v době, ve které vznikla naděje, že žádný člověk nezalidní zemi. Žádné zvíře tehdy nepomýšlelo na to, aby si ohřívalo stravu, a tím usmrcovalo vitaminy, které patří k nejhorlivějším pomocníkům metabolismu. Vitaminy – především vitamin C – potřebují svou normální teplotu, tedy pokojovou nebo zahradní teplotu, jak jsou na to zvyklé od pravěku. Když slunce stojí vysoko na obloze, uzavírají se rostliny, aby ochránily své vitaminy.
Za zastaralé a překonané platí doporučení Německé společnosti pro výživu o přívodu vitaminu C, totiž 40 až 50 miligramů pro kojence za den a 75 miligramů pro děti a dospělé. Kdo se toho drží, nepotřebuje se obávat mizerných nervů a stálé infekce. Avšak při našich typických stravovacích návycích lidé sotva vystačí s minidávkami vitaminu C. Každá cigareta nás okrade o 30 miligramů vitaminu C, vášnivý výbuch citů (zoufalství, agrese, žárlivost) stojí během 20 minut až 300 mg kyseliny askorbové. K tomu můžeme připočítat faktory rušící vitaminy, jako chybná výživa, nedostatečný příjem v zažívacím traktu nebo volné radikály, které potřebu podstatně zvyšují. Moderní biochemici USA naléhavě doporučují navrhované dávky zvýšit minimálně o pětinásobek ve vztahu až k doposud běžným doporučením.
Obzvláště bohaté na vitamin C jsou:


  • bezinky
  • kiwi
  • pomeranč
  • citron s dužinou
  • citronová šťáva
  • maliny
  • grepová šťáva (čerstvě vylisovaná)
  • ředkve, cibule
  • špenát, brokolice
  • zelený hrách
  • kedluben
  • chřest
  • zelí
  • játra
  • ostružiny
  • sójové boby
  • brambory
  • rajská jablíčka
  • artyčoky
  • jablka


Vitamin C je důležitý pro:
  • činnost imunity
  • metabolismus vápníku
  • pojivové tkáně, kolagen
  • stěny cév
  • zubní dáseň
  • zpracování tuků
  • pevnou, hladkou kůži
  • silné vlasy
  • zrakovou ostrost
  • pozitivní náladu
  • zdravé nervy
  • koncentrační schopnosti
  • spánek
  • překonání stresu

Žádné komentáře:

Okomentovat