První varovné známky nedostatku vitaminu K:
- Střevní potíže
- Krvácivé, špatně se hojící rány
- Krvácení z nosu
- Únava
- Menstruační potíže
Jak kryjeme svou potřebu vitaminu K:
Již při samotném minipřívodu asi jen 0,03 miliontiny gramu na kilogram tělesné hmotnosti vyrábí naše tělo pro potřebu ještě dostatek srážlivé látky. Úbytek protrombinu však narůstá díky našemu typicky západnímu způsobu výživy a může dosáhnout kritického bodu, když se k tomu navíc objeví střevní poruchy, průjem, porucha tukového metabolismu a nadbytečné užívání léků. Novorozenci často trpí nedostatkem vitaminu K s příslušným sklonem ke krvácení. Příčinou je nedostatek vitaminu v mateřském mléce a nedostatečné zpracování tuku v prvních dnech života. Maso obsahuje velmi málo vitaminu K, často se nachází v celém kilogramu jen 10 miliontin gramu. Výjimku tvoří játra jako nosný orgán pro tuto biolátku. Ale také zde dochází ke značným rozdílům, podle tuku, který zvířata požila. Zatímco slunečnicový olej obsahuje jen málo vitaminu K, jsou sójový a olivový olej vysloveně bohatými dodavateli. Nacházíme jej samozřejmě také v listové zelenině nebo kuchyňských bylinách, jako zelí, petržel, které mohou na jeden kilogram obsahovat až 5 tisícin gramu.
Obzvláště bohaté na vitamin K jsou:
- Zelí
- Špenát
- Červené zelí
- Brokolice
- Polní salát
- Řeřicha
- Hlávkový salát
- Květák
- lusky
- okurky, cuketa
- rajská jablíčka
Vitamin K je důležitý pro:
- srážlivost krve
- hojení ran
- vytváření zásob cukru
- tvorbu kostí
- zdravé zuby
- funkci jater
- vitalitu
Žádné komentáře:
Okomentovat