pondělí 10. listopadu 2008

Selen (Se)


Selen zpomaluje proces stárnutí tkání. Neutralizuje vliv některých karcinogenních látek a poskytuje ochranu před určitými nádorovými onemocněními. Je důležitý pro činnost slinivky břišní a pro pružnost tkání. Je užitečný i pro ženy v období klimakteria, neboť zmírňuje návaly tepla a nepříjemné pocity. Muži ovšem selen potřebují ještě více, protože jeho velká část se soustřeďuje ve varlatech, odkud je vylučován spolu se spermatem. Podílí se na zmírňování tvorby lupů ve vlasech a společně s vitamínem E zajišťuje zdravou srdeční funkci.

Bylo zjištěno, že pravidelně nízký příjem selenu v potravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém a zvyšuje riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění. Nedostatek selenu v potravě těhotných žen může nepříznivě působit na vývoj plodu. Selen funguje v organizmu jako antioxidant, který likviduje volné radikály a tím snižuje riziko vzniku rakovinného bujení.

Důležité přitom je i to, aby celková denní dávka selenu nepřekročila jistou hranici. Za optimální dávku se v současné době pokládá kolem 60 -200 mikrogramů selenu denně. Naopak dávky nad 900 mikrogramů denně jsou již toxické, způsobují poruchy trávení, vypadávání vlasů, změny nehtů a deprese.


Přirozené zdroje selenu jsou pšeničné klíčky a otruby, cibule, rajčata, brokolice, ořechy, vnitřnosti a mořské ryby. Jeho nedostatek se projevuje předčasnou ztrátou odolnosti.


Žádné komentáře:

Okomentovat