úterý 25. listopadu 2008

Hořčík (Mg)

Hořčík je jedním z hlavních stavebních prvků organismu. Podílí se na aktivitě enzymů, reguluje propustnost buněčných membrán a příznivě působí na činnost srdce. Je nezastupitelný pro většinu biochemických reakcí a z hlediska kondice a zdraví je jedním z nejdůležitějších. Jeho deficit negativně ovlivňuje průběh téměř všech nemocí. Podílí se na aktivitě mnoha enzymů. Reguluje propustnost buněčných membrán. Příznivě působí na činnost srdce, upravuje krevní tlak, pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Při pravidelném příjmu hořčíku podstatně klesá riziko výskytu infarktu.

Hořčík uvolňuje tkáně, snižuje nervosvalovou dráždivost, pomáhá při bolestivém svalovém napětí, má výrazný protikřečový efekt.

Účastní se produkce a přeměny energie v buňkách, podporuje účinek inzulinu. Zabraňuje demineralizaci kostí, pomáhá udržovat zdravou zubní sklovinu odolnou vůči kazům. Chrání před nadbytečným usazováním vápníku v organismu, zejména ve formě ledvinových a žlučových kamenů.

Reguluje funkci štítné žlázy, u mužů významně přispívá ke správné činnosti prostaty. Napomáhá k udržení acidobazické rovnováhy v organismu, podporuje trávení.

Jeho účinek se projevuje také zlepšením paměti a zrychlením myšlení. Podávání hořčíku je prospěšné při zvýšeném stresu, diabetu. Má význam pro konzumenty nadměrného množství sacharidů, výrobků z bílé mouky, masa a živočišných tuků.

Žádné komentáře:

Okomentovat