pondělí 15. prosince 2008

Které minerály a stopové prvky člověk potřebuje?

Sodík a chlór - jsou důležité prvky, které do organismu příjímáme zejména v kuchyňské soli (chlorid sodný). Sodík a chlór jsou dále v mase, v rybách, v mléku, v sýrech a vejcích, špenátě ,bramborách atd. Sodík na sebe váže vodu, proto se po přesolených jídlech projevuje žízeň.

Draslík - je potřebný k činnosti svalů a nervů. Jeho zdrojem jsou především potraviny rostliného původu, zejména brambory, luštěniny, karotka, meruňky apod.

Fosfor - se v lidském těle vyskytuje ve sloučení s vápníkem. jeho nedostatek může způsobit růstové poruchy (především kostí a zubů), může vyvolat i poruchy činnosti svalů a nervů a při přeměně cukrů. Fosfor se vyskytuje v kravském mléku, ve žloudcích, v mořských rybách, v mase, v obilninách a bramborách.

Železo - je součástí červeného krevního barviva, hemoglobinu. Nejvíce ho potřebují lidé těžce fyzicky pracující, těhotné a kojící ženy a mladiství. Železo získáváme především z potravin živočišného původu jako jsou vnitřnosti, maso a vaječné žloudky, ale i z některých potravin rosliného původu , např. z luštěnin, máku, zelí, špenátu, květáku.

Jód - se vyskytuje ve všech tkáních lidsého těla. Nejvíce je ho ve štítné žláze, pro jejíž činnost je nezbytný. Jeho nedostatek způsobuje zvětšení štítné žlázy a poruchy jiných orgánů. Jod získáváme z pitné vody a z potravin , jako jsou např. mořské ryby, rybí tuk, vepřové vnitřnosti, špenát, citrony atd. Většinu potřebné dávky jodu dostáváme do organismu v kuchyňské soli, do níž se přidává uměle.

Fluór - je stavební látkou kostí, zejména zubní skloviny. Získáváme ho především z pitné vody, ale i z vajec a obilnin. Dostatečná dávka fluóru snižuje kazivost zubů.

Hořčík - je důležitý pro nervovou činnost a látkovou výměnu. Poměrně mnoho hořčíku je v rybách, v minerálních vodách a rozinkách.

Měď - je potřebná k tvorbě krve. Jejím zdrojem jsou hlavně živočišné potraviny.

Mangan - je potřebný ke správné činnosti pohlavních žláz a hypofýzy. Kromě toho je nezbytný i k látkové výměně. Obsahují ho hlavně rostlinné potraviny.

Síra - je součástí některých bílkovin. Nejvíce jí obsahují luštěniny, vejce a zelenina.

Kromě uvedených nerostných látek potřebuje člověk nepatrnné množství dalších prvků, především hliník, brom, zinek, kobalt, bor, stříbro, cín, atd. jejich denní potřebu doplňujeme smíšenou běžnou stravou.

Žádné komentáře:

Okomentovat